Journalismi

Miljoonia journalisteille

Kohta 25 vuotta täyttävä Jokes on jakanut ammattikunnalle yli kuusi miljoonaa euroa. Enemmänkin olisi jaettu, jos hyviä hakemuksia olisi tullut riittävästi, sanoo Antti Manninen.

”Esittäkää toiveita toimittajat”, sanoo Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja Antti Manninen. Hän kaipaa journalisteilta ajatuksia siitä, millaisia kursseja Jokesin pitäisi järjestää ja miten säätiö käyttäisi rahojaan parhaalla tavalla ammattikunnan hyväksi.

Rahaa Jokesilla on. Viime vuonna se sai noin 785 000 euroa Kopiosto-korvauksia lehtijuttujen ja -kuvien kopioinnista julkisissa laitoksissa, yrityksissä ja yhteisössä.

Säätiön tehtävä on kehittää journalistien ammattitaitoa. Se myöntää vuosittain noin 300 apurahaa esimerkiksi täydennyskoulutukseen, kielikursseille ja opintojen loppuunsaattamiseen. Jokes myös tukee journalistien näyttelyitä ja julkaisuja sekä alan tutkimustyötä.

Tähän mennessä Jokes on jakanut 6,2 euroa miljoonaa euroa. Lisäksi sen rahastot ovat myöntäneet stipendejä muutamia satoja tuhansia euroja.

Hyvin suosittuja ovat apurahat valmiskursseille, jotka säätiö tilaa tai itse järjestää. Muihinkin koulutuksiin voisi saada stipendin, mutta harva toimittaja etsii kursseja Jokesin listan ulkopuolelta. Manninen toivookin hakijoilta enemmän aloitteellisuutta.

Manninen haluaisi Jokesin tukevan nykyistä enemmän myös uusien journalististen innovaatioiden kehittämistä. Viime vuonna säätiö perusti tarkoitusta varten 20 000 euron Jokes-Nova-apurahan. Puheenjohtaja kuitenkin pettyi Nova-hakemuksiin.

”Hakemuksia tuli vähän, ja monet niistä olivat huonoja. Erilaisista verkkolehdistä tuli paljon ehdotuksia, mutta ei verkkolehti ole enää ole mikään uusi innovaatio.”

Hallitus hylkää hakemuksia myös silloin, kun korvattavaksi haetaan kuluja, jotka kuuluisivat työnantajan tai toimeksiantajan maksettavaksi kuten työmatkoja. Poikkeuksen muodostavat keväällä jaettavat työskentelyapurahat, joilla säätiö kannustaa tarttumaan työläisiin aiheisiin.

Koska Jokes on jakanut avustuksia suunniteltua vähemmän ja koska sen sijoitukset ovat tuottaneet hyvin, säätiölle on kertynyt noin kolmen miljoonan euron omaisuus, johon luultavasti kajotaan lähivuosina, sillä Kopiosto-tuotot todennäköisesti pienenevät. Valokopiointikorvaukset ovat vähentyneet vuodesta 2013 lähtien, ja digikopioinnin osuus Jokesin Kopiosto-potista jää vielä noin kymmeneen prosenttiin.

Jokesin apurahojen haku alkaa huhtikuun lopulla. Lisätietoja: Jokes-saatio.fi