Sananvapaus

Ajatuksia kakkamyrskyistä

Sanomatalossa keskustellaan 9. joulukuuta toimittajien peloista, rohkeudesta ja pelottelun vaikutuksista journalismiin.

Sanomatalossa keskustellaan 9. joulukuuta toimittajien peloista, rohkeudesta ja pelottelun vaikutuksista journalismiin. Yksi panelisti on toimittaja Maria Pettersson, jolla on kokemuksia vihaviesteistä.

”Suurin osa on ikävää haukkumista. Oikeasti pelottavaa on, kun uhataan väkivallalla itseä tai perhettä. Monesti samoista jutuista tulee molempia.”

Tyypillisesti vihaviestejä kirvoittavat maahanmuuttoaiheet, mutta on lähettäjissä muitakin kuin rasisteja. Eri ryhmillä on eri sävyt: yksi uhkaa Jumalan rangaistuksella, toinen yksityiskohtaisesti raiskauksella.

Hetkittäin Pettersson miettii, pitäisikö vaihtaa tulenarat aiheet hyväntuulisempiin. Yleisesti hän on sitä mieltä, että vihan ei saa antaa lannistaa, ja toimittajan on oltava muutoinkin rohkea.

”Pitää uskaltaa tarttua myös aiheisiin, jotka saattavat suututtaa tietyn ihmisen, osakkeenomistajat, pomot tai kollegat.”

Nykymaailmassa mediatalot tarvitsevat selkeän turvallisuusstrategian. Lisäksi uhkailijat pitäisi saada ymmärtämään, että juuri demokratia ja lehdistönvapaus tekevät Suomesta sen rakkaan Suomen.

”Niiden rajoittuminen veisi meitä lähemmäs maita, joissa uhkailijatkaan eivät haluaisi elää.”

Keskustelua peloista ja rohkeudesta Sanomatalossa 9. 12 klo 17. Jatkot journalisteille Radisson Blu Plazassa.