Työelämä

Lomautettu, ei irtisanottu

Lomautuksista keskustellaan yt-neuvotteluissa aiempaa useammin. Silti niitä käytetään harvoin irtisanomisten vaihtoehtona.

Kaikki Mediatalo Esan 62 journalistia viettävät tänä syksynä viikon palkatonta pakkolomaa. Lomautuksesta sovittiin loppukesällä yt-neuvotteluissa.

”Lomautukset eivät olleet täysi yllätys”, sanoo Esan journalistien luottamusmies Teppo Koskinen.

Muun muassa Etelä-Suomen Sanomia ja Itä-Hämettä julkaiseva Mediatalo Esa arvioi, että ilman lomautuksia se tekisi tänä vuonna tappiota noin 270 000 euroa.

Irtisanomiset eivät kuitenkaan olleet esillä yt-neuvotteluissa.

”Meillä on tehty paljon uudistuksia, jotka on vietävä läpi riittävällä henkilöstöllä”, Koskinen sanoo.

Hän pitää lomautuksia solidaarisempana vaihtoehtona kuin irtisanomisia, mutta toteaa, että viikonkin palkan menetys voi hankaloittaa elämää. Työttömyyskorvausta saisi vasta toiselta viikolta.

 

Journalistiliiton työehtoasiamies Tytti Oras kertoo, että lomautuksista keskustelu on pitkän tauon jälkeen palannut toimitusten yt-neuvotteluihin. Esan ohella Etelä-Suomen Media sopi hiljattain lomautuksista.

Syynä lomautusten paluuseen ovat aiempaa konkreettisemmat talousvaikeudet. Vielä joitakin vuosia sitten useimpien mediakonsernien tulokset olivat niin hyviä, etteivät ne voineet perustella säästöjä pelkästään taloudella. Organisaatiouudistusten kautta yhtiöt saattoivat kuitenkin irtisanoa. Lomautuksiin taas vaaditaan media-alalla käytännössä aina vahvoja talousperusteita.

”Toisaalta organisaatiot ovat jo niin ohuita, että enää ei voi irtisanoa, jos halutaan tehdä yhtä paljon sisältöä”, Oras sanoo.

1990-luvun laman aikana moni mediayhtiö lomautti irtisanomisten sijasta.

”Ratkaisua on kiitelty jälkeenpäin. Lomautukset olivat heikossa taloustilanteessa keino pitää ihmisten osaaminen talossa.”

Viime vuosien yt-neuvotteluissa on ennen kaikkea irtisanottu. Oraksesta se kertoo siitä, että työnantajat uskovat tulevaisuuteen vähemmän kuin 1990-luvulla.

”Yhtiöt uskovat taloustilanteen pysyvän heikkona vielä pitkään.”