Media-ala

Kohti uutta aikkaripolvea

Magazine Symposium järjestetään Helsingissä 28. lokakuuta. Aiheena on Muutu ja menesty.

Aikakauslehtialan järjestöjen ja tutkijoiden järjestämän Magazine Symposiumin aiheena on tänä vuonna Muutu ja menesty. Yksi puhujista on Allerin digipäätoimittajana hiljattain aloittanut Veera Luoma-aho, joka sitä ennen päätoimitti viimeisen printti-Olivian.

Luoma-aho sanoo, että suru yt-neuvottelujen päätteeksi menetetyistä toimituksen työpaikoista jatkuu, mutta samaan aikaan on pakko katsoa tulevaan. Siksi hän kysyi lukijoilta netissä, miten Olivian ääni ja asenne voisivat jatkua uusissa kanavissa.

”Viestejä tuli paljon, ja niissä pohdittiin omaa median käyttöä, sen muutosta ja sitä, mistä voisi jatkossa maksaa. Moni harmitteli, ettei ollut tajunnut lehden tilaamisen olevan niin tärkeää.”

Vastauksista syntyi oivallus, että tilaajia olisi pitänyt sitouttaa järjestelmällisemmin.

”Viimeisissä lehdissä kerroimme myös journalistisessa sisällössä, että Olivia on lopetusuhan alla, mutta tilaamisen tärkeyttä lehden säilymiselle olisi pitänyt korostaa koko ajan. Toimituksen olisi pitänyt näkyä myös tilaajakampanjoissa, jotka ovat perinteisesti lehden sisällöstä erillään.”

Luoma-ahon mukaan aikkaripiireissäkään ei aina ymmärretä, miten tärkeitä kestotilaukset ovat.

”Vaikka irtonumeromyynti kasvattaa lukijamääriä, se on enemmän markkinointia. Olivian printin kohtaloksi koitui mainostulojen pudotus, jonka paikkaamiseen aika ei riittänyt.”

Magazine Symposium järjestetään 28. lokakuuta Mediakeskus Lumeessa Helsingissä. Ilmoittautuminen on käynnissä.

Lisätietoja: aikakauslehdet.fi/ ajankohtaista