Sota sai ukrainalaiset arvostamaan riippumatonta journalismia.
Kiovalainen ulkomaantoimittaja Natalja Gumenjuk tekee juttuja nettiin hyödyntäen puoli-ilmaista teknologiaa, kuten kännykkävideoita. Gumenjuk perusti riippumattoman Hromadske tv -nettitelevision kollegoidensa kanssa Maidanin aukiolla järjestettyjen mielenosoitusten jälkimainingeissa.
Siitä on tullut lyhyessä ajassa suosittu. Ukrainan eturivin politiikan ja tutkivat toimittajat työstävät nettilähetyksiä talkoohengellä varsinaisen leipätyönsä ohella.
Gumenjukin mukaan riippumatonta journalismia ei aiemmin pidetty Ukrainassa erityisen tärkeänä. Vasta Maidania seuranneet tapahtumat ovat saaneet ihmiset ymmärtämään vääristelemättömän tiedon merkityksen.
”Kävi selväksi, että oikea tieto on ihmisille tärkeämpää kuin lähetysten ulkoasu”, Gumenjuk kertoo puhelimitse Kiovasta. Gumenjukin mukaan vahdittavaa ja seurattavaa alkoi tulvia tilanteen kärjistyttyä.
”Oman hallintomme toimia on valvottava huolimatta siitä, kuka on vallassa. Olemme samaan aikaan sodassa Venäjän kanssa sekä propagandan tasolla että konkreettisemmin.”
Harva ukrainalaistoimittaja, Gumenjuk mukaan lukien, on pitänyt kunnon vapaita tai elänyt muutenkaan normaalia elämää puolentoista viime vuoden aikana. Sotatilanne asettaa toimittajan usein myös henkiseen ristiriitaan.
”Voi olla vaikea päättää, onko tärkeämpää raportoida vai auttaa ihmisiä paikan päällä.”
Gumenjukin tietojen mukaan yhteensä noin 80 toimittajaa on ollut vankeudessa yhteenottojen alettua. Huomattavasti useampi on joutunut väkivallan kohteeksi. Hyökkäykset ovat kohdistuneet lähes poikkeuksetta ukrainalaistoimittajiin. Gumenjuk itse on onnistunut välttymään vaarallisilta tilanteilta.
Lukuisat Krimin ja maan itäosan tapahtumista paikan päältä kertoneet toimittajat ovat paenneet oman turvallisuutensa vuoksi.
”Tällä hetkellä moni ukrainalaistoimittaja pelkää separatistialueille suuntautuvia työkeikkoja. Sinne ei lähdetä, koska vapaa työskentely on mahdotonta.”
Tämän seurauksena separatistialueiden tapahtumista ei saada riittävästi tietoa.
Gumenjuk odottaa taistelujen kiihtyvän kevään edetessä. Konfliktin jatko riippuu hänen mukaansa pitkälti Vladimir Putinista.
Kuva: Sodan varjossa. Natalja Gumenjukin mukaan totuus Ukrainan tapahtumista ei ole osapuolten kertomusten välimaastossa.
Hromadske tv
- Nimi tarkoittaa julkista televisiota.
- Aloitti lähetykset marraskuussa 2013.
- On profiloitunut sosiaalista vastuuta korostavana netti-tv:nä.
- Saa rahoituksensa ulkomailta ja yksityishenkilöiltä.
Uusimmassa lehdessä
- Myyntitykki ja toimittaja — Matti Pulkkisen monet roolit kummastuttavat Pirkanmaalla
- Kesän Yle-keskustelut latistivat työntekijöiden tunnelmat – ”On ikävää, jos Yleä mustamaalataan tarkoituksella”
- Yle-keskustelussa puhutaan vääristä asioista
- Susanna Landor vill ge ÅU en tydligare journalistisk styrning
- Tienaako nainen miestä huonommin, koska ei kehtaa pyytää isompaa palkkiota? Tutkija pitää selitystä liian helppona.