Journalismi

Suomen vihatuin urheiluselostaja

Kollegan hyvä palaute lämmittää, sanoo urheilutoimittaja Kaj Kunnas.

Vitun hörökorvainen ruma kalju hurri. Lopeta se selostaminen heti. Ja hae vaikka töitä sotšilaisen homobaarin siivoojana.

Yleisradion urheilutoimittaja Kaj Kunnas väittää nahkansa paksuuntuneen katsojien vihaa tihkuvasta palautteesta ja suoranaisista tappouhkauksista. Silti hän pystyy yhä luettelemaan ulkomuistista sanasta sanaan tuon yhden viiltävän viestin, jonka hän sai katsojalta Sotšin olympialaisiin viime vuonna.

”Näen peilistä kaljun, ruman ja hörökorvaisen miehen, ja hurrikin olen. Ne luonnehdinnat pitävät paikkansa, mutta tuossa palautteessa loput oli kritiikkiä muita tahoja kohtaan, mitä en voinut ottaa itseeni”, Kunnas sanoo.

Hän vastasi ääliömäiseen palautteeseen kohteliaasti, että haki jo muttei saanut paikkaa, ja selostushommia olisi pakko jatkaa. Tässä hän noudatti jalkapallovalmentaja Antti Muurisen oppia: Anna vihamiehellesi anteeksi. Se harmittaa häntä eniten.

Kunnas sai Sotšiin valtavasti palautetta, ja hän tunnustaa heikkoina hetkinä miettineensä, tekeekö kaiken oikein. Myös osa toimittajakollegoista parjasi omaperäistä selostajaa, mutta Yleisradion työkavereiden ja esimiesten tuki kannatteli vaikeimman yli.

Kunnas kertoo pyrkivänsä muuttamaan kielteisenkin palautteen hyödyksi ja opiksi. Jos hänen arvostamaltaan kollegalta tulee hyvää palautetta, se tietysti tuntuu mukavalta.

Lauri Kivinen taputteli olalle, että älä Kaitsu muuta tyyliäsi. Eivät ne huonoille huutele.”

Eivät ne huonoille huutele. Sitä hän pyöritteli mielessään. Ylimmän esimiehen kehut kohottivat mielialaa vaikeimpina hetkinä.

Myös Iltalehdessä julkaistu Vesa Parviaisen kolumni lämmitti mieltä Sotšin pyörityksessä.

”Tuntui hyvältä lukea lehdestä ’Kunnas on guru’. Juttu ei ollut otsikosta huolimatta pelkkää kehua vaan siinä analysoitiin ärsyttävyyttäni”.

Parviainen kehui Kunnaksen aitoa eläytymistä, tarttuvaa innostumista ja sävykästä äänenkäyttöä, mutta mainitsi myös, että selostaja eksyy välillä polulta omiin turinoihinsa.

Kunnaksen mielestä kollegoiden palaute eroaa kansan kommentoinnista juuri siinä, että toimittajat ruotivat asioita analyyttisemmin puolesta ja vastaan.

Erään toisen toimittajan kirjoituksessa Kunnasta sanottiin ulkonäöltään marsilaiseksi – mutta hyväsydämiseksi marsilaiseksi.

”Se oli erikoinen henkilöön menevä kommentti mutta lämmittävä. Se hyväsydämisyys jäi mieleen. Yhdelläkin sanalla voi olla suuri merkitys.”

Ikävimmän tempun Kunnakselle on tehnyt Ruotsin televisio, jossa hän oli vierailevana jääkiekkoanalyytikkona vuonna 2006. Lähetyksessä keskusteltiin, kenestä ruotsalaisesta jääkiekkoilijasta suomalaiset puhuvat. Kunnas vastasi, että Mats Sundinista ja kertoi, että hänestä on tehty laulukin. Ruotsalaiset halusivat kuulla laulun, ja niin Kunnas esitti pätkän pilkkalaulusta, jossa Sundinia kutsuttiin homoseksuaaliksi.

Tästä syntyi naapurimaassa kohu, jossa Kunnaksen väitettiin nimitelleen Sundinia.

”Siitä tuli kelju olo. Se on tuntunut kaikkein pahimmalta. Sanomisiani vääristeltiin, eikä kukaan voinut tarkistaa, mitä olin sanonut, koska Ruotsin televisio leikkasi sen kohdan pois uusinnoista.”

Kunnaksen mukaan hänen saamansa palaute on 70-prosenttisesti myönteistä. Loput 30 prosenttia ei muserra hänen itsetuntoaan, vaikka välillä keljulta tuntuukin. Kriittinen palaute ei pelota tai ahdista häntä, sillä hän porskuttaa eteenpäin urheilusta saamansa adrenaliinin avuin.

”Olen positiivinen luonne. Urheilu saa unohtamaan. Sotšissa huono palaute unohtui täysin sillä hetkellä, kun seuraava matsi alkoi.”

Kunnas itse laittaa kollegoilleen palautetta sähköpostilla, tekstiviesteillä ja välillä soittaakin kehuakseen. Twitterissä hän ei twiittaa mitään kielteistä, koska hänestä negatiivisuus lisää negatiivisuutta.

”Hymy tarttuu. Kehut ovat hyvästä. Mutta jos kehuja tulee liikaa, ne menettävät uskottavuutensa. Myönteistä palautetta täytyy vähän annostella.”

Kehu työkaveriasi oikein

Huomioi onnistuminen. Se on myönteisen muutoksen elinehto.

Anna tunnustusta edistymisestä. Kokemus edistymisestä luo hyvää fiilistä, joka puolestaan edesauttaa luovuutta ja aikaansaamista. Huomioi siis pienetkin askeleet oikeaan suuntaan.

Tiedosta omat motiivisi. Aseta lähtökohdaksesi kohottaa ja kannustaa palautteen saajaa.

Tunnista sisäinen kriitikkosi. Tasapainota kriittistä puolta itsessäsi ystävällisyydellä ja myötätunnolla.

Kehumisvinkit antoi Eeva-Maria Kytönen johdon konsultointiyhtiö NeuroLeadership Groupista.

Lue lisää aiheista: