Media-ala

Suomen kasvot Virossa

Suomen Viron suurlähetystön lehdistöneuvos Marjo Näkki on selittänyt Suomea Viron medialle kohta viisi vuotta. Selitykset eivät mene läpi, elleivät ne ole totta, Näkki sanoo.

Kun STT:n ja MTV:n entinen Tallinnan-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki aloitti lehdistöneuvoksen työssä syksyllä 2010, hän koki istuvansa aidalla. Toisella puolella olivat toimittajat ja toisella virkamiehet, eivätkä kummatkaan ymmärtäneet toistensa työn tempoa.

”Journalismissa tekeminen perustuu jatkuviin deadlineihin. Tällä puolella tekeminen on pidempää ja jatkuvampaa. Maailmanpoliittinen analyysi on sellaista, ettei se ikinä mahdu yhteen uutisjuttuun”, Näkki sanoo.

Hän istuu Tallinnan suurlähetystön residenssin valkoisella sohvalla punaisissa housuissaan ja puhuu innostuneesti. Edellisenä iltana on ollut Suomen vaalit, ja Näkki on antanut aamulla haastattelun Kuku-radiolle. Näkki puhuu paljon Viron mediassa, julkisesti ja kulissien takana.

Vuosien aikana karttuneet verkostot Näkki kertoo luoneensa jalkatyöllä. Hän aloitti sillä, että kävi esittäytymässä toimituksissa. Nyt hänelle soitetaan taustatietojen ja haastattelupyyntöjen vuoksi: milloin kommentoimaan Pertti Kurikan nimipäiviä, milloin suomalaisjihadisteja Syyriassa.

Syykin on selvä. Viron medialla ei ole Suomessa kirjeenvaihtajia, mutta Suomen asioita seurataan tiiviisti. Sujuvasanaiselle vironkieliselle kommentaattorille on tarvetta.

 

Viime kuukausina naapurien välillä on ollut kitkaa: Virossa on puhuteltu Suomen suurlähettilästä ulkoministeri Erkki Tuomiojan lehtihaastattelusitaateista. Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on kauhistellut Twitterissä Kuukausiliitteen juttua, jossa etsittiin virolaisille pilkkanimiä.

Näkki arvioi kohujen liittyvän ”korkean tason henkilökemioihin” ja ”sosiaalisen median käyttöön ja aktiivisuuteen”. Näkki muistuttaa, että arjessa suomalais–virolaiset-suhteet ovat niin monitasoiset, etteivät ne ole moksiskaan poliitikkojen sanailusta.

Ja kohuja vastaan voi taistella faktoilla.

”Tämä on vähän kuin myisi hiekkaa Saharaan. En voi mainostaa Suomea, vaan kaiken on oltava totta. Hyvät suhteet perustuvat luottamukseen ja luottamus siihen, että kun virolaiset toimittajat soittavat minulle, he tietävät saavansa muuta kuin pelkkää mainospuhetta”.

Näkki saa syksyllä seuraajan. Nyt hän etsii uusia töitä: ”Olen tyrkyllä”, hän sanoo.