Kuolleita

Työ oli myös ilon lähde

Kuolleita: Sirkka Henttonen

Kulttuuritoimittaja Sirkka Henttonen kuoli 5. joulukuuta Lahdessa raskaan sairauden murtamana. Hän oli syntynyt Karttulassa vuonna 1927. Jäädessään eläkkeelle 1992 hänellä oli takanaan pitkä ura kulttuuritoimittajana Etelä-Suomen Sanomissa.

Henttonen ehti olla Savon, Etelä-Suomen ja Kalevan toimittajana ennen kuin tuli Etelä-Suomen Sanomiin vuonna 1959. Tuolloin alalla oli naisia vähän, ja työtehtävien jaossa sukupuolella oli suurempi merkitys kuin nykyisin. Lehden silloisessa toimituksessa naisilla oli oma, kahden hengen huone.

Lahdessa Sirkka Henttonen saattoi laajentaa aiheskaalaansa. Hänen nimensä löytyi monesti musiikkia, lausuntaa, tanssia ja kuvataidetta käsittelevien juttujen yhteydestä. Taitavan toimittajan hoidettavaksi annettiin myös kevyitä palstoja, joilla ruodittiin kaupunkielämän sattumuksia.

1960-luvun loppupuolella tapahtui käänne: Henttonen sai omistautua pelkästään kulttuurille. Konserttien, oopperoiden ja kesäfestivaalien selvittäminen oli hänelle yhtä lailla iloa kuin työtä. Lahtelaisesta musiikkielämästä kirjoittaessaan hän tuli samalla kuohkeuttaneeksi maaperää kaupunginorkesterin hämmästyttävälle nousulle.

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Sanomien entinen kulttuuritoimittaja.