Sananvapaus

Oma ääni eetteriin

Kevätaurinko polttaa nuorisokeskuksen ympärillä rehottavaa nurmea. Sisällä, nuutuneiden tuolien puoliympyrässä, viitisentoista nuorta kuuntelee hiiskumatta Kaisa Osolaa.

Johannesburgissa, Westbury Youth Centressä, opetellaan radiojutun rakentamista.

”Miettikää viisi pääkysymystä, joihin haluatte haastateltavan vastaavan”, Osola sanoo ja hätistää opiskelijat kirjoitushommiin.

Helsingin Kallion lukion opettajat Kaisa Osola ja Matias Harju ovat muuttaneet vuodeksi Johannesburgiin Etelä-Afrikkaan perustaakseen Westburyn nuorisokeskukseen radiotaitoja opettavan työpajan.

”Ensimmäisistä harjoituksista lähtien aihepiiri oli innokkaimmilla heti oma yhteisö, sen ongelmat ja tarinat”, Harju kertoo.

Tarinat ovat rankkoja. Moni köyhän lähiön nuorista on käyttänyt huumeita. Osa käy vapaaehtoisilla kursseilla avovankilasta käsin.

Halu oppia uutta ja päästä elämässä eteenpäin on silti kova. Vaikka kaikista ei kaksikon työpajassa radiotoimittajia tulisikaan, uudet taidot täydentävät cv:tä ja pönkittävät itsetuntoa.

”Median näkökulmasta täältä tulee vain pahoja uutisia, mutta kaupunginosasta saa irti myös hyviä tarinoita. Ne ehkä rohkaisevat nuorta, joka miettii, kumman tien valitsee”, Kaisa Osola toivoo.

Opettajien tavoitteena on tarjota opiskelijoiden parhaita juttuja paikallis- ja yhteisöradiokanaville. Samalla julkinen puhe alueesta rikastuisi ja nuorten ääni vahvistuisi.

Radiopajaan osallistuva Chellon Palmer, 23, on entinen huumeidenkäyttäjä ja vanki. Aikaisemmin hän kiersi kouluissa kertomassa tarinaansa.

”Intohimoni on puhua ihmisille, mutta en voi olla monessa paikassa yhtä aikaa. Siksi rakastuin radioon.”

Radion kautta Palmer haluaa kertoa kotiseutunsa historiasta ja ihmisistä.

”Vaikka alue voi olla vaarallinen, haluan olla ulkona ihmisten parissa.”

 

Pienen radiolinjan perustaminen johonkin Afrikan maahan on Matias Harjun ja Kaisa Osolan pitkäaikainen haave. Radio on yhä mantereen tärkein media.

”Radiota on halpa tuottaa ja kuunnella. Pikkuhiljaa internet alkaa tulla tärkeimmäksi, mutta se on edelleen aika huonosti saatavilla”, Harju vertaa.

Harju toimii Kallion lukion arjessa musiikin lehtorina sekä valo- ja äänitekniikan opettajana, Osola median ja puheilmaisun opettajana.

”Teemme koko vuoden töitä, että työpajasta voisi tulla pysyvä ja että joku nuori saisi tämän vetämisestä työpaikan ja palkkaa. Se on se isoin haave”, Osola sanoo.

Radiotyöpajan juttuja voi kuunnella osoitteessa https://soundcloud.com/wycradio.

 

Kuva: Adele Ockers-Mbu (oik.) valmistautuu haastattelemaan jazzmuusikko Cyril Peterseniä. Tekniikkatreeneissä mukana Michal Sheik sekä opettajat Kaisa Osola ja Matias Harju.